Saturday, October 3, 2015

Masak Mee Sizzling

Assalamualaikum.

Hari tue pergi kedai Aunty Minimarket terpandang lah cendawan kering.Terus beli sebungkus.Dalam bungkusan adalah dalam 5 kuntum.Harga dalam RM6.00.Cukup lah untuk aku masak satu keluarga.Kang nanti bila rendam dia jadi kembang masa tue boleh hiris halus.

Tapi nak masak apa?Terus google kan senang.Taip saja semua resepi keluar.Mudah kan.Masak apa yang ada dalam peti ais.Secara purata aku nak masak Mee Sizzling lah.Tu je lah bahan yang ada dalam peti ais.

Meh aku share sikit resepi paling senang aku rasa.

Bahan-bahan :

Sebebar ibu jari halia
5 ulas bawang putih
3 tangkai cili kering (ini ikut suka korang nak bubuh banyak atau sikit-kepedasan sendiri)
Ayam
Cendawam kering (perlu direndam selama 30minit-1jam)
Kicap pekat
Sos tiram
Kicap lemak
Tepung jagung
Lada Hitam
Kiub pati ayam/ikan bilis
Garam secukup rasa
Mee (mee kuning/ mee sanggul / yee mee)
Sedikit sawi
2 biji telur


Aku memang suka brand jalen kalau memasak.Sokong lah buatan bumiputra.






Mula2 sekali tumiskan bawang putih , hali dan cili kering sampai kekuningan.


Kemudian bole masukkan ayam masak sampai separuh masak.Masukkan air dalam 4 cawan.Tunggu sehingga ayam masak dan mendidih.


Jangan lupa masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap lemak dan 1 sudu lada hitam.Secubit rasa dan 1 kiub pati ayam.Pati ayam tak ada dalam peti ais yang ada kiub ikan bilis.Bubuh je lah janji kuah ada rasa lemak dan enak..Wahhh gitu..

Masukkan juga tepung jagung dalam 2 sudu gaul sampai rata dan kuah menjadi pekat.Masukkan sayur sawi dan telur.Tunggu sekejap dan bole tutup api.

Sediakan dan boleh dimakan.Aku sediakan dalam pinggan ajaib.Baru lah rasa dalam berhot plate..Hihihi



Selamat mencuba !!!!Paling sedap dipuji oleh encik suami sendiri walaupun pertama kali aku cuba masak.Hihihihi.




Terima kasih sudi baca !!!





1 comment:

  1. ni yg mcm nk cube jgk nih..... feveret nih....
    bt sndiri blh mkn puas2 isi pun blh letek banyak mana

    ReplyDelete