Monday, December 3, 2012

Belajar makan Folic Acid...

♥♥Assalamualaikum♥♥♥

Hari ini dya nak kongsikan pe yang dya makan iaitu supplement Folic Acid sebelum mengandung.Hihihihi.Dya dah makan hampir dua bulan supplement ni sebenarnya.Dya mencuba dan berusaha.Dya tak planning pun tentang baby nih.Nih kan semua ketentuan tuhan.dya berusaha jek..Kalau ada rezeki..alhamdullilah..insyallah dya akan entry kat sini ok..Kawan2 doakan dya cepat2 dapat baby tau..

Kepentingan Folic Acid sebelum dan semasa mengandung :-
Apa itu Folic Acid? Asid Folik adalah vitamin B9 yang sangat penting kepada wanita sebagai persediaan untuk mengandung. 
Ia juga penting untuk membentuk saraf tunjang bayi yang lebih sempurna pada peringkat awal mengandung. 
 
Mengapa ia PENTING?
1-Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (neural tube defect) seperti: Gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida)
 
2-Bayi yang dilahirkan dengan pembentukan otak dan tempurung kepala yang tidak sempurna atau langsung tak terbentuk ( anecephaly/encephalocele)
 
3-Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah (anemia).

4- Mengurangkan kecacatan yang lain pada bayi:-
   *Sumbing lelangit (cleft palate) 
   *Kecacatan pada jantung (congenital heart disease)
   *Pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (limb reduction) 
   *Kecacatan pada sistem pembuangan air kencing (urinary system)

5-Menambahkan kepekatan haemoglobin dalam darah.

Bila Folic Acid perlu diambil?
Sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum mengandung. Semasa mengandung kerana dalam usia kehamilan 12 minggu pertama perkembangan otak dan sistem saraf bayi dalam rahim berkembang dengan cepat. Apabila usia kehamilan memasuki trimester kedua iaitu berusia melebihi 13 minggu pengambilan folic acid boleh di hentikan. Tetapi digalakkan mengambil folic acid sehingga kelahiran bayi. 
SIAPA yang memerlukan Folic Acid?
*Semua wanita yang berumur 14-44 tahun terutama wanita yang merancang untung mengandung.
*Ibu yang pernah melahirkan anak dengan kecacatan saraf tunjang
*Merawat kesuburan pada lelaki

SUMBER MAKANAN yang mengandungi Folic Acid -Hati ayam ,Daging, ayam, telur,Kekacang Beras perang, barli, oat,Sayuran hijau, Buah dan sayur warna kuning seperti pisang, buah oren, jagung, labu dan lain-lain 

Folic acid di makan sebiji sehari. Folic acid juga larut dalam air. Jika pengambilan dos folic acid berlebihan ia tidak dapat di simpan dalam hati maka ia akan di keluarkan melalui air kencing.


Cakap-cakap : Doakan dya tau..x sabo nak dengar orang paling 'mummy'hihihihi


Terima kasih sudi baca !!!

23 comments:

  1. yess..patutnya mcm nie lah, kena mkn 3 bulan sblm preggy..dya boleh amek supplement EPO jgk, tp bila smpai waktu subur, EPO tue stop mkn..

    ReplyDelete
  2. dya..awak pun doakan kite sm tau..

    ReplyDelete
  3. hehe same la...eila pn da nk dkt 2bln amik acid folic ni.....
    jom doa n usaha same2.....insya'allah...


    salam pkenalan,
    eila...
    http://laracintahatiku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. memang elok folic acid ni.. seeloknya dimakan sebelum merancang mengandung... akak amalkan gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita sma2 lh sokong mkn folic acid nih :)

      Delete
  5. semoga cecepat dapat baby ye... :)

    ReplyDelete
  6. lahai...bile peknen...ubat2 nih la kne mengadap

    ReplyDelete
  7. lya sampai skarang kna mkn folic asid.. sbb utk lindung tulang lya akibat terlal byk sgt mkn ubt pnyakit lya tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..iyer k?hope lya smakin sihat iyer..

      Delete
  8. kalau ambik b complex terus pun bagus jugak..sbb b complex yang cukup boleh elak dari masalah morning sickness :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti de msa g farmasi nk ++ lg supplement..tq akk

      Delete
  9. sis doakan semoga dya dimurahkan rezeki, dpt baby comel ye......jgn stress sgt, rileks and cool aje, insya Allah!

    ReplyDelete