Thursday, June 28, 2018

Sudah 25 minggu..

Assalamualaikum.

Hai semua..lama dah aku tak update blog nih kan..habukkkkk..macam mana raya korang tahun nih? besh tak? aku nk story entry pun malas rasanya..bila perut semakin membesar apa pun tak boleh..hari nih free sikit tu yang semangat nak update...hihihihi..


Alhamdulilah baby pun dah masuk 25 minggu..sekejap lagi dah nak masuk 7 bulan..kejap je kann..Perutku pun semakin membesar..pakai apa pun tak boleh sorok perut tu..

Bila pakai baju nih time raya baru lah sepupu , makcik pakcik perasan perut ku sudah membesar..Beli baju nih pun awal tahun hari tu..beli kat poplook..Aku dah 2 tahun pakai jenama poplook setiap kali raya..suka shopping dekat situ sebab kualiti kain tahan lama dan tak pernah mengewecakan...




Ahad semalam ada check up baby ..bila scan semua..doktor kata baby semua nya ok.. Berat baby pun dah naik 851gram..banyaknya..Alhamdulilah..Doktor kata baby aku lebih dari jangkaan bulan..Kalau ikutkan minggu kiraaan baru 700g saja..tapi lebih pulak..adehh..Adik nanti besar cam ayah lahnih..confirm..

Bila aku tanya doktor..semua ok..hati pun ok...jaga makan dan makan supplement tambahan..aku angguk-angguk tanda faham..mana tak nya naik banyak..aku pagi petang malam mesti nak makan nasi..tak nampak nasi sehari..aduhhh..macam kucing kepanasan tau...

Pregnant kali nih aku tak berapa like sangat minum susu..lebih suka makan pil kalsium..kalau tak makan kaki cepat kram dan lenguh lagi-lagi waktu solat..

Semoga anak ibu membesar dengan sihat hendak nya...


Terima kasih sudi baca !!!


Saturday, January 20, 2018

Amai masuk pre-school Jawahir Aulad

Assalamulaikum

Servey punya servey pre scool dekat Senggarang nih Tadika Kemas, Tadika Tahfiz Bahghahd, Tadika Jawahir Aulad aku pilih Jawahir Aulad untuk kemasukkan Amai ke tadika.Sebab ramai bagi feedback cakap Jawahir Aulad dekat situ ok..kalau boleh aku memang nak ambik ada islamic english sikit..

Lagi satu aku suka Jawahir Aulad ini boleh ambik petang..senang..biar dia lama sikit dekat tadika..Kalau tidak asik karton , ipad..karton ipad..

Jawahir Aulad nih ada ambik pengambilan pelajar dari umur 4 tahun sampai 6 tahun..kelas pulak dari pukul 8pagi sampai 3.30 petang..petang ada aktiviti solat berjemaah, makan tengahari, mandi dan buat homework sekali.Bagus jugak Jawahir Aulad ada buat aktiviti petang..

Awal bulan Disember aku awal-awal dah booked nama Amai dekat Jawahir Aulad..last year terlepas sebab ramai kemasukan pelajar dekat situ..So masa booking tu dapat uniform dengan  kain bahan untuk buat jubah dan baju bai..

Uniform Amai masa dapat pun besar giler..tu pun aku pergi repair dekat tailor..


Jumlah yuran dekat Jahawir Aulad untuk umur 5 dan 6 tahun dalam RM520.00 sudah termasuk buku tulis, alat tulis, lemabaran kerja, uniform sekolah..dan tabung kesihatan dan tabung keceriaan....Yuran bulanan RM150.00..rasanya branch lain pun sama kot.

Kebanyakan semua pelajar ibu bapa ambil 3.30 petang..laki aku pulak kalau boleh nak ambik Amai dalam 12.00 tengahari cam tue..Pengetua Jawahir Aulad cakap  rugi pembelajaran dia ..aktiviti petang tak dapat buat..praktise dulu..mana tahu Amai ok..tapi alhamdulilah sepanjang 2 minggu persekolahan ayah dia ambik pukul 3.30petang..senang ayah balik kedai terus ambik dia..kalau ambik 11.00 pagi atau 12.00 tengahari masa nya cam pendek.



Seisi orientasi pada 31/12/2017..management Jawahir Aulad buat lebih awal sehari bermula nya seisi persekolahan..Nasib baik orientasi bermula 8.00 pagi sehinggan 12.00 tengahari..setengah hari..seisi suai kenal masa nih..Amai join seisi orientasi sampai pukul 10.30 pagi..sebab pagi tue Amai ada appoitment dekat doktor..Amai kurangs sihat..demam , flu dan batuk sikit..



Nama saya Aliya Maisarah...




Nih kelas untuk umir 5 tahun..ok jugak lah kelas dekat sini..yang pakai baju kelabu tu cikgu yang mengajar umur 5 tahun...teacher Fadzilah..



InshaAllah ok Amai dekat sini..lagipun umur 5 tahun tak payah lah nak expect lebih-lebih..Janji dia pandai bergaul , jumpa kawan-kawan sebaya..belajar displin sikit..belajar English, Matematik dan Bahasa..ada belajar akhlak, ibadah, jawi ..aran itu dah cukup bagus..aku bukan nak push dia belajar sangat pun..

Mudah-mudahan jadi anak yang solehah..syukur dah...



Ootd orientasi dalam keadaan demam..semangat dia kuat.. 

Setiap hari aku cakap dekat Amai..lepas nih kena rajin pergi sekolah tau..Ibu tahu Amai semangat nak pergi sekolah sebab ramai kawan-kawan dekat situ..1 Januari aku awal-awal dah apply cuti..Aku yang excited hantar Amai..hari pertama kan.


Tengok anak dah masuk school nih..rasa tua sangat dahh nih....hahahahaha..


Terima kasih sudi baca !!!



.