Friday, December 9, 2016

Amai Kena Ruam Ekzema Alergi

Assalamualaikum.

Actually Amai memang kulit sensitif sejak umur 2 tahun lebih macam tue lah..Dia bukan kena satu badan..tapi di pelipat tangan dan kaki..Sensitif sangat Amai nih..Lagi-lagi dia memang tak boleh kena pnasa mula lah ruam sana sini..Habis dia garu sampai kekadang tue melecet darah..

Walaupun Amai kulit sensitif yang jenis light-light aku still sapu ubat..Sabun mandian pun aku dah tukar kepada Cetaphil..

Setiap kali Amai mandi aku akan sapu Prickly Heat Powder atau lebih dikenali sebagai Bedak Ular..Bedak nih berangin sejuk je tau..Rasa pun padat dan berat bedak nih..Aku beli di Sensei China Senggarang je..rasanya di mana-mana farmasi ada kot..Korang boleh lah cari dekat situ..aku pun suka pakai powder nih..


Untuk mandian aku dah tukar kepada Cetaphil..Pagi dan petang aku sapu setiap kali dia mandi..


Mula-mula cuba pakai nampak perubahan ok lah..Lepas tue mesti tumbuh lagi..Tue pon kejap ada kejap tak de..Panas sikit mula lah dia keluar..



Habis dia garu lagi-lagi tang leher dengan lengan tue..


Tengok semalam ruam kat badan Amai..Garu-garu sampai jadi macam tue..nak katakan kuku minah nih sentiasa panjang tidak jugak..tak mungkin..

Dan lagi faktor habuk pun kemungkinan jugak al maklum lah rumah laki aku nih tepi jalan...Habuk sentiasa ada di sana sini..Aku pun bukan selalu dekat rumah nak sapu hari-hari... mana lah ada masa kan..Kalau aku nih housewife tak pe gak..Nih kalau aku balik kerja pun dah petang..Nak mengemas balik kerja dengan penat nya mau tak nya aku boleh pengsan ...

Korang bagi pandangan sikit produk apa yang sesuai dengan Amai nih..

Share please...


Terima kasih sudi baca !!!

Wednesday, December 7, 2016

Movie Upin Ipin Jeng..Jeng..Jeng

Assalamualaikum.

Kini siri animasi yang menjadi igauan dan minat anak-anak kecil tak lain tak bukan adalah Upin Ipin! Amai antara kanak-kanak yang sukakan cerita animasi nih..Wahh bila dengar  ibu ajak tengok wayang..cepat-cepat dia pilih movie tue.."ibu amai nak tengok Jeng..Jeng..Jeng..boleh tak??Fikiran kanak-kanak sekarang tak sama macam kita-kita yang dulu..Majoriti sekarang semua dah advance..Dulu aku masa kecil pun tak mampu masuk panggung....+_______+


Amai nak masuk wayang sempat paw ayah dia mainan..Sekarang minah nih suka Princess and Cartoon Baby..Minah nih permainan ikut musim..

Bagi filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng, ia memberikan suatu kepuasan yang rata-rata dimaklumkan oleh anak-anak kecil dan juga ibu bapa. Kisah mengenai kasih sayang berkeluarga seperti Upin Ipin yang juga anak yatim piatu. Filem ini membawa beberapa mood seperti sedih, gembira, kelakar dan geram.

Sebenarnya banyak nilai-nilai murni yang dapat dipelajari daripada filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ini. Impian untuk keluarga bahagia, ikatan silaturrahim yang tidak diputuskan, wasiat yang perlu ditunaikan dan juga sentiasa berusaha mencari jalan penyelesaian di kala kita jatuh.

Pada pendapat aku, movie nih banyak terapkan nilai-nilai murni..Korang yang belum menonton jom lah bawa anak-anak menonton bersama lagi-lagi musim cuti sekolah..Movie nih sesuai untuk semua lapisan masyarakat..

Penampilan Awie membuat konsert bersama Upin Ipin tue lah paling besh dan menghiburkan..Secara purata nya aku hanya mampu bagi 5/10 bintang je...


Terima kasih sudi baca !!!