Saturday, December 31, 2016

Jalan-jalan PD dan Melaka

Assalamualaikum.

Hari nih penutup tirai 2016..Sekejap noo rasanya setahun berlalu kan..Setiap hujung tahun jugak aku dan somi akan masa satu dua hari berjalan..Ambik angin laut sesekali..Hilang kan stress dalam kepala otak nih..Somi ai orang berniaga bab cuti memang ada payah sikit dia nak tinggalkan..

Keluarga kecil saya..Harapan tahun 2017 bertambah keluarga saya...#prayforbaby..


Sebelum check in kitaorang ambil angin dekat Teluk Kemang..Lama ta singgah sini..Cuti sekolah Port Dickson memang lokasi dipenuhi orang ramai..



 Habis ambik angin laut Teluk Kemang..check in terus..mata nih mintak bantal dah...Aku stay di The Grand Beach Resort..stay satu malam RM280..Kali nih pergi ambil angin aku takbooking pun..Datang terjah terus bayor...hahahaha..
Hotel lain penuh dah masa tue...Nasib dekat sini ada kosong untuk famili deluxe..


Nak ootd dengan Amai sementara tunggu ayah solat asar...

 Amai tak sabar nak mandi kolam..tak boleh masuk kolam lama-lama tau sayang..awak tue batuk...


 View pagi di The Grand Beach Resort....hotel nih kat dengan pantai..ta payah berjalan kaki jauh-jauh..


 Sarapan pagi dekat sini semua nya sedap-sedap..Lokasi yang bersih..aman..dan pelbagai sarapan pagi di sediakan..Amai pagi tue makan cocoa crunch dengan susu..Minah nih awal pagi sangat sarapan bukan nya nak..yang dia tahu selimut bantal je...


 Isi perut sikit terus jalan-jalan dekat pasir..dulu masa pijak pasir mau dia jerit satu pantai..Sekarang dah besar senang sikit..cerewet tue hilang banyak dahh berbanding dulu..hhahahahahah.


 Esok dah balik...check in satu malam je...Ayah cakap nak singgah Melaka..Bawa manja tengok haiwan..Dulu nak singgah zoo banyak kali tapi setiap kali nak singgah mesti hujan..Kali ni ada rezeki minah nih dapat lah tengok live..selalu tengok dekat ipad dengan tibi je..



 Pandai dah pose..kalau suwoh ambik gambar...



 Ayah dengan Amai..banyak binatang dekat sini banyak dahh Amai kenal..



 Ibu..Pony !..Pony !!


Gajah paling ramai orang tengok sambil beri makanan..yang bergambar pun ada..


 Ootd di zoo dengan Amai..



 Balik dari zoo ingat kan nak beli Kuih Keria Antabangsa nih..selalu tue orang punya beratur macam ular..Sudahnya aku beratur dah abis..Ingat nak beli untuk mak mentua..Nampak gayanya next time lee kitorang singgah lagi..Viral sungguh Kuih Keria nih..sampai orang yang tiru pun ta dapat buat rasa macam mana Haji Jalil buat tau !! Salute !!!

Nampaknya ringkas percutian kami selama dua hari nih kan...Hehehe..Insyallah tahun depan ada rezeki jalan jauh sikit kay...!!


Ootd ibu sebelum penutup tirai 2016....ecehhhhcecehhhhhh

Blessings from Allah SWT and positivity may we walk in 2017 with bigger faith, financial blessings , good health and peace of mind...

Happy New Year uollsss !!!


Terima kasih sudi baca !!!



Friday, December 9, 2016

Amai Kena Ruam Ekzema Alergi

Assalamualaikum.

Actually Amai memang kulit sensitif sejak umur 2 tahun lebih macam tue lah..Dia bukan kena satu badan..tapi di pelipat tangan dan kaki..Sensitif sangat Amai nih..Lagi-lagi dia memang tak boleh kena pnasa mula lah ruam sana sini..Habis dia garu sampai kekadang tue melecet darah..

Walaupun Amai kulit sensitif yang jenis light-light aku still sapu ubat..Sabun mandian pun aku dah tukar kepada Cetaphil..

Setiap kali Amai mandi aku akan sapu Prickly Heat Powder atau lebih dikenali sebagai Bedak Ular..Bedak nih berangin sejuk je tau..Rasa pun padat dan berat bedak nih..Aku beli di Sensei China Senggarang je..rasanya di mana-mana farmasi ada kot..Korang boleh lah cari dekat situ..aku pun suka pakai powder nih..


Untuk mandian aku dah tukar kepada Cetaphil..Pagi dan petang aku sapu setiap kali dia mandi..


Mula-mula cuba pakai nampak perubahan ok lah..Lepas tue mesti tumbuh lagi..Tue pon kejap ada kejap tak de..Panas sikit mula lah dia keluar..



Habis dia garu lagi-lagi tang leher dengan lengan tue..


Tengok semalam ruam kat badan Amai..Garu-garu sampai jadi macam tue..nak katakan kuku minah nih sentiasa panjang tidak jugak..tak mungkin..

Dan lagi faktor habuk pun kemungkinan jugak al maklum lah rumah laki aku nih tepi jalan...Habuk sentiasa ada di sana sini..Aku pun bukan selalu dekat rumah nak sapu hari-hari... mana lah ada masa kan..Kalau aku nih housewife tak pe gak..Nih kalau aku balik kerja pun dah petang..Nak mengemas balik kerja dengan penat nya mau tak nya aku boleh pengsan ...

Korang bagi pandangan sikit produk apa yang sesuai dengan Amai nih..

Share please...


Terima kasih sudi baca !!!

Wednesday, December 7, 2016

Movie Upin Ipin Jeng..Jeng..Jeng

Assalamualaikum.

Kini siri animasi yang menjadi igauan dan minat anak-anak kecil tak lain tak bukan adalah Upin Ipin! Amai antara kanak-kanak yang sukakan cerita animasi nih..Wahh bila dengar  ibu ajak tengok wayang..cepat-cepat dia pilih movie tue.."ibu amai nak tengok Jeng..Jeng..Jeng..boleh tak??Fikiran kanak-kanak sekarang tak sama macam kita-kita yang dulu..Majoriti sekarang semua dah advance..Dulu aku masa kecil pun tak mampu masuk panggung....+_______+


Amai nak masuk wayang sempat paw ayah dia mainan..Sekarang minah nih suka Princess and Cartoon Baby..Minah nih permainan ikut musim..

Bagi filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng, ia memberikan suatu kepuasan yang rata-rata dimaklumkan oleh anak-anak kecil dan juga ibu bapa. Kisah mengenai kasih sayang berkeluarga seperti Upin Ipin yang juga anak yatim piatu. Filem ini membawa beberapa mood seperti sedih, gembira, kelakar dan geram.

Sebenarnya banyak nilai-nilai murni yang dapat dipelajari daripada filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ini. Impian untuk keluarga bahagia, ikatan silaturrahim yang tidak diputuskan, wasiat yang perlu ditunaikan dan juga sentiasa berusaha mencari jalan penyelesaian di kala kita jatuh.

Pada pendapat aku, movie nih banyak terapkan nilai-nilai murni..Korang yang belum menonton jom lah bawa anak-anak menonton bersama lagi-lagi musim cuti sekolah..Movie nih sesuai untuk semua lapisan masyarakat..

Penampilan Awie membuat konsert bersama Upin Ipin tue lah paling besh dan menghiburkan..Secara purata nya aku hanya mampu bagi 5/10 bintang je...


Terima kasih sudi baca !!!

Thursday, December 1, 2016

Salam Disember !!

Assalamualaikum.



#rewarduntukdirisendiri #sometimesminifikofiko



Terima kasih sudi baca !!

Thursday, November 24, 2016

Visit Baby Girl Nur Zahra

Assalamualaikum.

Sabtu lepas dah plan nak pergi tengok kawan opis bersalin..Bila dengar nak tengok baby aku kena ambik aura banyak sikit dan bau baby nih..Bau baby nih sedap sangat walaupun bau susu mashammm tue..Mana lah tahu depan turn aku bersalin..iyerrr dok...Aminnnnnnn

Lena je baby girl Zahra tido..Masa aku sampai dia baru siap nenen..Kenyang tue yang nak tidooo je..Elok je dalam buai..Masa baby senang sikit jaga..Cukup time bagi nenen, tukar lampin, mandikan..tue pendapat aku lah..tak tahu pulak cara orang lain macam mane...


Nak gambar jugak dengan baby Zahra walaupun dia tak layan aku..Baby nih kalau time tidur siang lama pulak tue..Kalau malam mau tidaknya berjaga..Sebab tue time berpantang mata-mata ibu kelihatan seperti panda...Hihihihi..


Mudah-mudahan dapat lah aku baby sorang tahun depan iyer..Ta kisah pun girl atau boy...Korang doakan lah iyer...



Dengan mama Farra..


Wajah-wajah mak bodak macam nih lah iyer...Mama Faizah , Mama Rina, Mama Farra, Mama Ina dan Ibu Amai....


Sebelum balik ambil gambar dulu..Kenangan nih...Selamat berpantang Rina..Nanti naik kerja boleh sambung gosip lagi..


Nak balik pun tidur lagi..Sepanjang aku pangku..lena betul dia tidur..Nanti besar sikit boleh main dengan kakak Amai iyer..Ibu  Amai balik dulu....tatatatata..Boleh sambung tidur lah awak Zahra ... 


Terima kasih sudi baca !!!

Monday, November 21, 2016

Weekend Semalam

Assalamualaikum.

Hai korang !!!Lama sangat dah tak update blog nih..Bersawang sangat!!Hujung tahun sibuk memanjang..banyak jadual prepare untuk tahun hadapan..Wahhh gitu..

Nihh haah saja nak update semalam masak ikan hasil pancingan laki aku..Sekarang laki aku dah sibuk nak memancing..tapi syukur alhamdulilah..dapat hasil ikan besor..boleh lah aku masak untuk hari weekend..

Menu semalam Ikan Siakap Batu dan Sayur Capcai Cendawan..gambor sayur lupa nak ambik.Hari weekend memang turn aku masak walaupun dua jenis lauk.


Bahan-bahan aku apa yang ada dalam peti ais..Korang nak resepi google lah sendiri iyer..


Sekarang kalau hari tak kerja, Manja nih pantang sikit nampak handphone aku letak atas kabinet..Menjajau dia cari..Selongkar dalam beg aku pun dia sanggup..Jawapan dia nak ambik gambar ibu..nak ambik gambar baby..


Ini lah kawan-kawan manja di kala dia sorang-sorang... Mickey Mouse, Squirel, Angela, Rabbit and Ponny..


Amai is a BIG GIRL paling garang..hihihihi...Amai dah besar..tahun depan umur 4 tahun..Jangan cepat sangat besar..Nanti ibu rindu......


Terima kasih sudi baca !!!

Saturday, November 12, 2016

Batuk dan Selsema

Assalamualaikum.

Baru-baru nih, seminggu Amai batuk dan selsema..Mungkin faktor cuaca dan persekitaran menyebabkan Amai batuk dan selsema.Amai jarang kena batuk dan selsema .. tapi tu lah bila nak kena..susah hati bila ibu nak pergi kerja..Dengan batuknya kering...+___________+

Nasib baik dia tak demam..Kalau demam takut jugak..lagi tiba-tiba kena sawan panas..Tapi aku bawa jugak pergi Klinik King hari tue..takut dibiarkan nanti melarat..macam-macam penyakit lain datang pulak...

Bodak bangun pagi...Tengok muka dia..masham...

Layu je minah nih pagi tue...Belum sarapan lagi masa nih..


Faham ker apa doctor tue cakap sayang??Masa tue doctor nasihat..jangan main kotor..tangan kena cuci selalu..jangan makan ayam..minum air putih banyak..Manja nih tunduk anguk-anguk tanda faham lahh tue...


Bawa Manja pergi urut petang tue dengan Mak Long Anum..pun diam-diam dekat situ..sikit pun tak nangis..Mak Long pesan nak baik cepat kena urut..nanti cepat baik..Terus buka baju..tanda faham lahh tue..


Batuk sebenarnya adalah cara tubuh membersih dan melindungi lubang udara daripada mucus dan lain-lain rembesan. Batuk juga adalah satu petanda suatu penyakit.
 

Batuk yang basah TANPA tercungap-cungap atau pernafasan laju mungkin berpunca dari jangkitan virus di hidung, sinus, tekak atau salur udara besar paru-paru. Selalunya akan ada bersama symptom-symptom lain seperti bersin, selsema, mata berair ataupun demam yang sederhana. Dan itulah yang dialami Balqis.
 
Ibu perlu bimbang dan berjaga-jaga jika:
  • anak batuk tercungap-cungap
  • pernafasan laju
  • letih, tidak aktif seperti biasa
  • tidak lalu makan
  • bertambah teruk pada waktu malam atau selepas bersenam
  • batuk yang berlarutan lebih dari 10 hari
Ibubapa perlu tahu batuk sebenarnya baik untuk kanak-kanak. Ia membantu menyahkan kahak daripada saluran pernafasan. 
 
1. UBAT PEMBANTUT KAHAK – jika batuk anak anda membuatkannya terjaga di waktu malam, ubat ini boleh membantu merencatkan tindakan reflex di dalam tekak dan saluran trakea dan boleh menolongnya tidur. 
 
2. EKSPEKTORAN – ini adalah ubat untuk mencairkan kahak. Kajian-kajian telah menunjukkan ubat ini sebenarnya tidak banyak membantu. 
 
3. UBAT TITIS BATUK – ia berkesan untuk meningkatkan penghasilan air liur yang dapat melegakan tekak anak dan mencairkan kahak. 


Selamat berhujung minggu !!!


 Terima kasih sudi baca !!!




Friday, October 28, 2016

Simple Birthday Amai

Assalamualaikum.

Plan last minit nak sambut birthday Amai pagi Sabtu lepas..Nih pun plan laki aku lah nih..Dah kelam kabut sikit fikiran ibu bila plan A jadi plan B..Planning aku nak makan dekat Secret Resepi je senang..lagipun sekarang Secret Resepi ada buat offer beli 3 slices percuma 1 slices..sampai 31 October rasanya..At least ada sebijik kek dengan lilin sebatang bagi manje tiup..Cukup lah tue..Janji dia happy..

Laki aku punya planning suwoh pergi beli kek lepas balik keje sabtu tue..Nak pergi bandar mau-mau buang masa 45 minit..nasib baik dekat Parit Raja ada buka branch Secret Resepi..Maka aku pun terjah je lah ke situ..Sebelum pergi aku ada call tanya ada buat kek apa untuk hari nih...Diorang pun rekemen New York Cheese.. Dalam hati bagus jugak nih...kegemaran laki ai..


 Balik kerja..teruss zaasss..Secret Resepi , Parit Raja..

Sementara tunggu staff diorang tulis nama atas cake..aku sempat pilih Sugar Doll sebijik RM2.50..aku beli 2 Doll..cantik sikit..number Candle pun aku beli sekali..RM3.50..Murah pulak tue..jimat masa dan wang ringgit dekat situ...


Cium ibu sikit....mmmmuahhhhhhh...Sayang ibu...yang tue paling mahal tau korang !!!! +_____________+


Happy Birthday Manja Ibu....a.k.a Mak Nenek paling garang.....


Simple je malam tue kitaorang sambut birthday Amai..Kakak ipar yang nombor dua yang memeriahkan suasana malam tue....mak mentua ..Atok je tak ada..sebab dia kat kedai..


Sempat laki aku pergi beli pizza dengan ayam KFC..mentang-mentang lah anak dia hantu ayam..


Bila tengok balik gambar nih..cam sedih pulak...+______________+ 
Manja tahu dia dah besar..dah pandai bawa diri..walaupun sometimes buat ibu ayah jadi Hulk sekejap...



 Peace dari saya...

Anak-anak kakak ipar nyanyi lagu untuk dia..


 Puhhhhhhhhhhhhhhh...puhhhhh !! Selamat ulang tahun sayang....Ibu doakan manja jadi anak yang solehah berjaya dunia akhirat..i love u babybehh..



Terima kasih sudi baca !!!