Wednesday, June 22, 2016

Saturday, June 18, 2016

Pancake Yang Mudah Dan Senang

Assalamualaikum.

Mehh..aku share resepi bahan yang senang dan mudah didapati di dapur korang iyer...


Bahan-bahan : 
1 cawan tepung gandum
1 cawan fresh milk
1 biji telur 
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil perisa vanilla
1 1/2 gula pasir
2 sudu minyak masak..korang nak letak majerin pun boleh..

Cara membuat:
Korang campurkan semua bahan di atas...Kacau jangan sampai tepung berketul-ketul..


Chef Bedah a.k.a Amai ke dapur malam nih yaaa...


Alamak...ibu kena baju pulak tepung nih...tu lah lupa nak pakai apron...Hahahahahaha...


Sementara gaul rata..jangan lupa panaskan kuali..Letak minyak sedikit je...


Bila kuali dah cukup panas..tuangkan bancuhan tepung ke dalam kuali..Agak-agak dah nampak tepung tu berbuih terbalik kan..Ulang sehingga bancuhan tepung sampai habis...Okay..


Taraaaaaaa !!! jadi jugak pancake aku malam tue...hihihi..Nak cari madu..rupanya madu habis..Yang tinggal dalam peti ais peanut butter je..Pun ok jugak rasanya..Actually pancake nih makan dengan sapu roti semuanya sedap..contoh macam kaya pandan, chocolate butter, madu , susu, majerin..semuanya sedap !!



Terima kasih sudi baca !!!



Friday, June 17, 2016

Jomm Serbu IKS Simpang Renggam

Assalamualaikum.

Selamat Berpuasa hari yang Ke 12Ramadhan.

Penghantaran Mini Popia Kak Rose sudah pun bermula..Kepada stokis sekitar Batu Pahat, Senggarang, Chaah, Labis, Simpang Lima boleh dapatkan Mini Popia Kak Rose..Pengedaran sudah bermula yang mentah dan yang goreng..

Minggu lepas hari Ahad tue..ingat kan nak lepak rumah dengan Amai..Puasa kan..Letih pulak ..Mood nak kemas rumah memang belum ada..Bese nya lagi seminggu lah baru sibuk aktiviti rumah.Sekali tu..bapa mentua aku ajak pergi hantar popia ke Simpang Renggam..Ini kali ketiga aku jejak ke situ..

Jomm ikut Amai serbu dataran IKS Simpang Renggam !!


Kakak dah pandai ootd setiap kali ibu nak ambik gambar...Peace sikit manje !


Pelbagai kuih muih tradisional ada dekat sini tau korang !!!


Model kuih tart ada dekat sini...



Kakak nih setiap benda yang dia confius akan ada soalan..Ini apa ibu?Kuih apa nih ibu?




Mehh lah korang shoping kuih raya dekat AZ TRIPPLE A nih..Harga berbaloi..Raya pun  dah tak lama lagi je nih..Cepat beli sebelum kehabisan..Kebanyakan kuih muih dekat sini semua nya homemade dan fresh tau..Dan jangan lupa beli sebungkus Mini Popia Kak Rose yaaa !!!

Bagi korang yang tak tahu lokasi IKS Simpang Renggam nih dekat mana..Senang je..Kalau korang dari highway samada dari arah KL atau pun JB..exit Simpang Renggam selesai bayar tol..Korang belok lah ke kanan unutk ke Simpang Renggam..kemudian himpit ke kiri dan selang 100meter korang akan nampak signboard Kompleks Industri Kecil Sederha (IKS) sebelah kiri..


On the way balik Simpang Renggam sempat lagi ibu dengan kakak selfie satt...



Terima kasih sudi baca !!!

Thursday, June 16, 2016

Kurma Bersalut Coklat

Assalamualaikum.

Hari itu jalan jalan AeonBig cari barang dapur..sekali terpandang kurma coklat nih..Rembat sebungkus dulu lah..sebab dulu aku pernah rasa chocodates nih  tapi lupa lah brand apa masa itu..Sedap sangat..Tapi yang brand nih boleh tahan jugak rasanya..


Yang keluaran Yusuf Taiyoob nih sedap sangat..Kudapan aku memalam sambil tengok tibi..Makan sebijik tak cukup..Aku mau-mau nak makan 3 bijik..Baru nikmat tau..

Chocodates ini adalah kurma yang berintikan badam (sebab bijik kurma dah dikeluarkan ) dan disalut dengan coklat..Produk keluaran La Ronda dan diedarkan oleh Yusuf Taiyoob..


Selamat berbuka korang !!! Masak apa hari nih???


Terima kasih sudi baca !!!

Wednesday, June 15, 2016

Puteri Ayu..Uohh !! Puteri Ayu

Assalamualaikum.

Puteri Ayu kuih tradisional melayu paling sedap..Juadah kuih ini sesuai di hidang kan waktu petang mahupun sarapan pagi..Tapi kuih puteri ayu kuih paling aku suka makan menjelang ramadan..Bila sampai bazar kuih ini lah yang akan aku cari..Nikmat tau bila dapat makan kuih kegemaran kita nih...Walaupun 2 bijik tapi dia punya sedap..Masyallah....emmm....ta mahu lah cerita..

Siapa geng ibu amai suka makan kuih nih???Angkat tangan !!!! *_*

Ahad hari itu..aku sempat masak sup ayam je..Yang lain semua tue..beli di bazar iyer korang...Mood tak berapa nak rajin lah...hihihhi..


Sang Puteri Ayu berbaju hijau..2 ketui pun jadi lah...hilang penat seharian tau....

Bila dah masuk waktu bersahur..resepi paling suka ikan bilis, kentang, cili padi, bawang goreng lebih sikit..bubuh sikit kicap...emmm...bertambah lah aku makan tau korang....!!!
#ikanbiliskicap


Tunggu entry akan datang aku akan masak kuih, lauk yang sedap-sedap iyer korang....Itu pun kalau aku rajin lah...hahahahahha..

Selamat berbuka !!!


Terima kasih sudi baca !!!

Monday, June 6, 2016

Salam 1 Ramadhan

Assalamualaikum.

Ehhh..sekejap dah nak petang..Berapa jam lagi dah nak berbuka tau korang...Alhamdulilah..dapat berpuasa sampai petang walaupun badan letih lesu jeee semacam nih...Korang sahur tak pagi tadi?Niat tue jangan lupa lupa...

Masuk je bulan Ramadhan mesti ramai orang akan cari buah kurma kan..Berbuka puasa semestinya aku akan makan 4 bijik buah kurma dengan segelas air masak..solat magrib baru lah makan bersama keluarga belah laki aku..Korang pun kena tahu kan apa kebaikan buah kurma nih banyak khasiat yang terkandung dalam nya..memberi tenaga sepanjang korang berpuasa...


Jumaat lepas sempat lepak makan-makan di Juzwaffle sebelum berpuasa dengan kawan opis..Aku bila sampai restaurant nih of course lah aku akan pilih Cantonese Seafood Kuew Teow..sedap giler..tambah lagi dengan cili padi potong..Merecikkk hawauuuuu !!!!


Masing-masing kelaparan masa nih...Order punya lah lama..makanan pun sampai lambat...Hangin sebadan...




 Dengan kawan baik..Ina...



Selamat berbuka puasa korang...Jangan lupa baca doa tau...!!!!


Terima kasih sudi baca !!!

Thursday, June 2, 2016

Selamat Pengantin Baru Aqilah Dan Suami

Assalamualaikum.

Dari mula kahwin sampai lah Amai nak masuk umur 3 tahun..pertama kali jejak kaki ke Kuala Lumpur..Tu pun sebab cousin belah laki aku kawin..kalau tak..emmm tak lah nak sampai sini..

Pagi nak gerak ke Bangsar..Bagi Amai makan ubat..actually dia demam sebenarnya..aku pulak time anak sakit malas nak keluar sana sini walaupun demam Amai tue on off risau jugak..Makan minum susu dia kurang..Main saja dia tahu..

Sepanjang perjalanan dari rumah ke Seremban, Amai tidur saja..maybe sebab makan ubat letih tu yang dia nak rest jek..Behenti je kereta terus bangun.. Nampak muka Amai tak berapa sihat..Puting tue jangan cerita lah..Di mulut saja..nasib baik sakit kalau tak ..tak maknanya aku nak bagi..

Selfie ibu dan kakak...


Sampai je dewan pengantin pun sampai berarak..yang tak besh nya tak de kompang lah dekat sini ..Semua guna muzik..Dekat kl nih korang sedia maklum je lah...



Payah nak bergambar dengan amai nih..hilang saja dekat dewan nih..Kawan ramai ibu pun dia lupa...Cari-cari rupanya dekat sini..Yang ada doorgift situ lah dia duduk..Nih kes nak curi gula-gula lah nih kan...


Selamat Pengantin Baru Adik..Cantik Aqilah masa nih..Dia jarang makeup..sekali dah touch up ya allah..cantik berseri muka ko dik...Tahniah sekali lagi tau !!!!


Bersama mak pengantin perempuan..Cik Salmah...



Bergambar dengan pengantin sebelum dioarang pi gambar dekat outdoor..Lagipun sekejap lagi kitaorang nak balik Batu Pahat..



Ingatkan dekat kampung je ada tabur duit dengan gula-gula..Kat dewan nih pun ada jugak tau..Amai dapat duit 0.50sen dengan gula-gula sebijik..ok lah tue..dah pandai cari barang tersembunyi minah nih...


Dengan Shidah cousin Amai..


Nih siapa jadi pengantin nih???Confius sekejap mak oiii....+_+



Amai walaupun badan dia panas still lagi dia aktif nak main..Lari sana sini..Sikit-sikit cakap ibu nak main taman boleh tak?Staff dekat dewan nak kemas dia pun join sama nak tolong kemas..


Tengok lah tue..sakit pun tunjuk peace kat ibu...


Dari Bangsar terus balik Batu Pahat..Amai petang tue aku bagi ubat sikit..Pun still badan panas lagi..



Terima kasih sudi baca !!!

Wednesday, June 1, 2016

Mehh !! Order Popia Mini Kak Rose

Assalamualaikum..

Saban tahun kuih / kerepek popia mini ini lah pasti akan aku jual..Kepada sesiapa yang pernah beli popia mini nih pasti tahu kenakan inti popia nih macam mana..kan...malas aku nak cete lah..yang penting rangup dan sedap !!

Mehh lah korang order..cepat..sebelum dihantar ke kilang..


Packing macam nih untuk setengah kilo..RM15.00..untuk beli lebih insyallah aku akan bagi lagi less ya..Sempena nak menyambut ramadan banyak lagi lah potongan aku akan bagi ya..


Siap sedia untuk penghantaran ke kilang sudah bermula..Order dari pelanggan dah semakin bertambah..

Alhamdulilah..


Kepada sesiapa berminat mehh whatsapp nombor nih ya.. 

017-740 6843 (Puan Haza)

Jom lah support buatan orang bumiputra... !!!



Terima kasih sudi baca !!!