Monday, March 9, 2015

Batuk & Demam

Assalamualaikum.

Mungkin Amai kena batuk dari aku.Setiap hari cium peluk tidur sama mesti lah sikit-sikit kena jangkit.Sebelum tue aku ada bagi ubat batuk tapi masih tak baik-baik.Waktu malam batuk Amai ada menjadi sebab sejuk kot.Kekadang kesian aku tengok dia.Batuk sampai tutup mulut.Tapi kahak yang degil tue still tak nak keluar.Tu yang payah sikit nak baik.

Lastly laki aku bawa pergi Pakar Kanak-Kanak England.Amai nih macam tahu jek dia nak pergi check up doctor tau.Aku pergi time tue, klinik dah nak tutup pukul 6 petang.Nasib baik staff kat situ ok bagi daftar.Kalau tidak confom aku kena cuti lagi.Hihihihi.

Amai patient last hari tue check up.Dah nak close klinik time tue.

Amai moody sebab kena kejut bangun tidur.Minah nih kalau masuk dalam kereta membuta je lah.Kalau tidak mulut bising kepoh dengan bahasa Jerman dia.

Anak mummy dah setahun empat bulan.Besar dengan sihat sayang.Batuk kena makan ubat sikit takut melarat macam-macam penyakit datang pulak kan.

Sebelum nih Amai pernah ke sini.Masa tue Amai demam pertama kali tak baik dalam umur 4 atau 5 bulan gitu lah.Lupe pulak aku.Bawa ke sini Alhamdulilah baik.

Ingat nak bawa pergi klinik lain tapi bila laki aku cakap, "Amai batuk dah nak masuk 2 minggu nih bawa je lah pergi pakar dulu.Refer doc cakap dulu.Saya sebagai isteri mithali hanya menuntut perintah je.


Ubat Amai RM104.Doctor cakap ni ubat terbaik untuk bayi seusia Amai.Alhamdulilah Amai dah baik dari serangan batuk yang degil tue.Amin.

Doctor cakap sekarang cuaca tidak sesuai bawa kanak-kanak pergi keluar, asap dan persekitaran yan tidak sihat.Haaah ??! Dengar tue, jangan nak ingat weekend nak berjalan je tau !! Lagi lah cuaca panas kena banyak minum air putih atau air bali untuk sejukkan badan.

Bila batuk dah baik Amai demam pulak.Bukan demam yang meleret berhari-hari tue cuma malam dia demam sampai suhu 38.7 kekadang 39.0.Takut kan.Nasib umah aku de tembak suhu tue.Satu jam sekali aku akan tembak kat telinga dia.Siang dia main ok je.Makan minum susu pun ok.Tak muntah dan melepek..Mungkin jugak Amai nak pandai sesuatu.

Tapi bila dah meleret sampai satu minggu aku bawa dia pergi Klinik Sinar.Klinik nih dekat sikit dengan umah aku.Malam pun ada buka sampai pukul 10 malam.


Kalau siang bole main-main dengan laki aku.Aktif semacam je aku tengok.Tengok lah remote tibi pun dia pijak.Nakal anak mummy nih.


Saya suka baca buku.Pantang nampak.Mula lah nak membaca bahasa Jerman dia.


Yang sebenar nya saya suka buat sepah.Hihihihi


Ada rupa demam ker manje nih?


Terima lah senyuman gedik dari saya nih.


Chek up pergi Klinik Sinar RM45.ORS plus tue untuk cuci perut.Kurang kan berak-berak dan buang panas.Sama cam aku pergi Klinik England tapi sana untuk paru-paru.Diorang cakap bagus minum nih.Packing berbentuk powder.Bole campur dengan susu.Lebih kurang cam air garam.Kalau kita orang tua minum URAL.Lebih kurang gitu lah.


Mummy bawa manja pergi urut jugak.Dekat kampung laki aku je.Makan ubat makan jugak.Urut pun penting.Mana lah tahu tekehel sana terkehel sini.Sebab amai dah lasak sekarang.

Alhamdulilah syukur malam manja tidur dengan lena.Tak pun rengek cam selalu.Kena urut makan ubat selasa tidur malam.Kalau tidak mata mummy awak nih dah cam panda tau.


Saya dah baik dari serangan batuk dan demam yang jahat tue.Alhamdulilah.




Terima kasih sudi baca !!!

3 comments:

  1. Alhamdulillah dah kembali sihat ;)

    ReplyDelete
  2. sekarang musim, kita orang tua pun senang sakit. Tambahan baby lagi lar.

    ReplyDelete