Wednesday, February 1, 2012

Mengapa Hati Tidak Tenang

Saban hari kita melalui hidup suka dan duka silih berganti bagai  siang  dan malam. Kita punyai ramai kawan-kawan dan  bagi  yang  berkemampuan  apa yang mahu dapat di-
adakan.  Namun  kenapa hati masih tidak merasa bahagia.Tiada  ketenangan  persis melihat jalan yang bersimpang-siur  dan  ada  batu  besar di atas kepala. Kita mempunyai hajat  samada kecil atau besar, tapi tiada tercapai tentang apa  yang  diimpikan.  Barangkali  kita  lupa atau sengaja tidak   mahu  buat  postmortem dan  checklist  apa  yang terpahat  pada  jiwa, bagaimana pergantungan  jiwa  dan apa intipati yang telah disemaikan.

Ketenangan bukan boleh dibeli dengan wang ringit ataupun ditukar dengan material. Setiap hari kita solat dan berdoa dan kenapa tidak dimakbulkan.

Hati  kita  tak  gembira  sebab  kita tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat. Kita asyik memikirkan benda yang kita tak ada sampaikan lupa melihat nikmat sekeliling.

Kita berdoa, tapi  doa Allah tidak  makbulkan?
Sebabnya   asyik  meminta pada Allah, tapi tidak  pernah meminta ampun  pada  Allah, sedangkan banyak dosa-dosa terhadap  kepada Allah. Alangkah tidak malunya kita. Kita merintih, kita merayu agar Allah  makbulkan doa kita. Tetapi selepas mendapat kesenangan lupa  pada  Allah untuk mengucap syukur pada Allah. Bila  datang  kesusahan, ketika itulah teringat Allah. Kita akan menangis, merintih mintak tolong pada Allah.

Cubalah  renung diri kita. Cuba hitung, berapa kali menyebut kalimah syukur dalam satu hari? tak payah seminggu, cukuplah sehari sahaja. Berapa kali agaknya? Itupun kalau ada disebut.

Pernahkah  bangun malam, solat tahajud,solat taubat? mengalirkan airmata kesyukuran dengan setiap detik yang Allah pinjamkan pada kita untuk terus bernafas menghirup udara.

Kita selalu berbuat baik dan menolong orang dengan bersedekah.Tapi  tidak merasakan kemanisan ekoran dari perbuatan kita dan jiwa  masih  tidak tenteram. Sebenarnya dalam jiwa belum cukup mantap  tiada sifat ikhlas hanya manis dibibir tapi jauh dalam hati ada  niat  yang tertentu agar mahu sanjungan, balasan dan nama dari  manusia.  Riak  dengan  setiap  kebaikan  yang  dilakukan. Dengan  kata  lain  hati dibaluti dengan sifat mazmumah. Dengan adanya sifat inilah juga akan menghilang bahagia di jiwa.

Jangan  sampai  lupa  siapakah  yang  memberi kejayaan kepada kita. Lembutkan jiwa, tunduklah kepada Allah. Bersyukur dengan nikmat  yang  telah  Allah  kurniakan  dan pinjamkan kepada kita.Kerana  ini  semua  tiada  akan  kekal. Bila-bila masa Allah boleh tarik  semua ini. Jadi ikhlaskan hati dalam setiap perbuatan yang kita  lakukan. Kita  perlukan  redha  dari  Allah sekiranya tidak ikhlas Allah juga tidak redha. 

1 comment:

  1. setiap perbuatan kena ikhlas, barulah hidup tenang.harta kat dunia ni tak kekal, tak payahlah nak bermegah-megah, esok yang ikut hanya amalan je : )

    ReplyDelete