Wednesday, July 17, 2013

Menyambut Ramadan Bersama Baby

♥♥Assalamualaikum♥♥♥

Dah lama rasa tidak menulis entry di blog..Windu..banyak sebenarnya nak di strory kan but masa mencemburi dya..Apa pun Selamat Menyambut Bulan Ramadan..Pejam celik dah 8 hari Ramadan berlalu..But Dya hanya bole berpuasa satu hari jek..Tu pun masa hari pertama..Sebab dya ada makan ubat iberet folic..Last pi check up doctor suggestkan tidak perlu berpuasa sementara ini..Takut memudaratkan baby..Kandungan Hb darah dya rendah sangat..last check 8.4hb jek..Minggu depan nak kena check -up lagik..Hah..tu yang malas bila peri klinik kesihatan..Sekarang dya cuba makan iberet folic 2 bijik satu hari..Dya cuba makan apa yang doctor suggestkan..Adakah dya mengalami Talesmia atau Faktor Keturunan...Bila dah mengandung ini segala penyakit akan muncul..Dugaan tuk dya dan baby..

last week pergi check up..muka pucat kan..
First Ramadan :)
Bulan Ramadan baby comel sudah menjangkau 6 month..Lagi 3month jek nak keluar baby comel ini..Mummy sentiasa menunggu dan tak sabar nak hug dan kiss..Nak mengomol baby comel..Perasaan takut semuanya dah semakin berbaur..Dah terserlah..Setiap kali solat dya berdoa agar baby comel sihat dan sempurna..Selebihnya dya berserah pada allah taala..Makan di bulan puasa..dya tak banyak pantang..Cuma  favourite di bulan puasa dya suka menikmati murtabak daging,sayur bayam merah,kuih tako,kuih apam cekelat dan apam gula hangus dan air cincau..Yang lain tu tak layan..Lagi2 lah bila sampai di bazar..banyak jual makanan cam mane pun..tu lah my fav dya..


sementara tunggu daddy siap..mummy sempat snap pic baby comel..
Mummy dapat puasa satu hari jek sayang..
Time ni awak duduk dalam pewot..geli2..main tendang2..cam2 tahu2 mummy nak pergi check up
Menyambut bersama suami pun ada rasa kelainan nye jugak..dulu bujang now berdua..Sebelum tido dya selalu akan tanya suami "B nak sahur tak pagi nanti?"..jawapan nye mesti lah nak..Alhamdulilah bole berpuasa..walaupun dia ada gastrik..jaga pemakanan semasa berbuka tu penting..Baby comel pun suka tengok daddy puasa..Syabasss!!


I am so excited to celebrate my first ramadan with my husband and baby in the tummy..hehehhe


Cakap-cakap : tak sabar nak tengok baby dya tau...tahniah kepada rakan2 bloger yang dah bersalin..dya pun nak rasa feel jadi ibu... :)


Terima kasih sudi baca !!!

7 comments:

  1. akak doakan Dya dan bb dlm kandungan sihat.Takpe xposa demi kesihatan ibu dan anak.

    ReplyDelete
  2. dya..memg nmpk pucat muka tue? pernah check talesemia x sblm nie?

    ReplyDelete
  3. xlama je lg tu.. nanti kuar bby comel..hihihi,amiinnn..

    ReplyDelete
  4. babe. makan kurma banyak2 untuk naikkan hb...Insyaallah leh cuba dulu k :).
    Takpela tak puasa kesihatan ko & baby lagi penting sekarang ni...

    ReplyDelete
  5. semoga bby ngn dya ok je n sihat2 selalu... akak tak merasai peknen time pose tp pantang masa pose ada lah heheheh...

    ReplyDelete
  6. Akk dua kali ramadan bersama bb baru. Moga semuanya dipermudahkan.

    ReplyDelete