Thursday, July 17, 2014

Tukar Susu Step 2

Assalamualaikum.

Bila penyusuan badan berkurangan mula lah sang ibu-ibu tukar cara lain untuk mendapatkan susu iaitu susu formula.Bak kata orang dulu-dulu susu tepung dengan susu tin je..

Ramai yang tanya aku Amai minum susu formula apa.Amai minum susu jenama Frisolac je.Hihii
Amai minum susu ini bermula usia 3 or bulan cam tu lah.Tu pun sebab aku dah start kerja.Air nenen ada kurang.Jadi ada percampuran di situ.Macam-macam dah aku minum tapi air nenen masih kurang.Cuma malam je Amai sepenuh masa hisap nenen.Dulu baru-baru minum susu frisolac nih Amai ada nak meloya.muntah.Maybe belum ada keserasian masa tue.

Botol avent tu aku guna isi air putih.Amai dah suka makan biksut Heinz nih.
Mummy pun join sekali.
 
Tapi alhamdulilah sampai sekarang masih setia dengan susu frisloc nih sampai lah ke step ke 2.Amai pun baru 8 bulan baru lah aku sibuk nak menukar.Aku rasa Amai lebih suka susu yang step 2 nih.Macam mane aku bole tahu Amai suka?Sebab setiap kali menyusu Amai mesti abis minum.Kalau step 1 hengeh-hengeh minum.Nak membuak jek.Aku selalu pesan amai."Minum sayang,susu kamu nih mahal tau,mummy tiap-tiap bulan ikat perut,nak bagi kamu minum yang terbaik tau".Kelip-kelip mata bila aku cam cam gitu.Cam lah faham bebeno.hihihi

Bai-bai step 1.Amai dah maju step ke 2.
Syukur membesar dengan sihat anak mummy nih.

Mungkin Step 1 kandungan susu terlalu kuat kot.Tu jadi gitu rasanya.

Kenapa aku suka susu Frisolac nih sebab Amai tak pernah sembelit.Dan bila dia poo poo pun lembut jek.Tak adalah lahai mengeras cam orang tua.Paling baik hari-hari dia poo poo tau.Syukur Amai sesuaai dengan susu nih.
Anak kecil nih lah yang selalu mengembirakan aku.
Dah besar nanti jadi anak yang solehah iyer sayang.

Untuk pengetahuan korang harga susu dah naik tau.Lagi-lagi Frisolac nih.Cam tak masuk akaii jek.

Insyallah Amai dah besar sikit ,aku pun nak tukar brand lain.Tak larat dik oiii..Mahai sangat.Sekarang nih mummy kamu kerja lagik bole lah minum memahal.


Terima kasih sudi baca !!!

3 comments:

  1. hehehe..akak ajar anak akak yg murah dl.. pastu bru yg mahal..

    ReplyDelete
  2. cpt masa berlalua.... moga makin cpt naik bdn jd bambam

    ReplyDelete