Friday, June 13, 2014

Amai 7 Bulan

Assalamualaikum

Haah.hah..entry kali nih aku nak update tentang my baby girl.Dah lama rasanya tak update tentang Cik Amai nih.Sekarang alhamdulilah Cik Amai dah 7 bulan.Lagik 2 minggu dah masuk 8 bulan.
Cik Amai dah pandai melasak abis satu rumah Amai ni mop tau.Tak payah lah susah2 payah  MIL nak mengemop setiap hari.Bila letak atas tilam.abis satu umah dia explorer.Bila time makan dia pun dah tahu duduk dalam trolley baby tue.Cik Amai dah makan cam2 yang dijadualkan oleh mummy dia sendiri.
Cume kadang kala Cik Amai nak popo payah sikit sebab dia kurang minum air putih.Cik Amai makan 2x sehari buat masa ini.Insyallah akan datang aku nak buat breakfast untuk dia plak.Tentang pemakanan Cik Amai tak banyak alahan cume bila makan kentang dia akan payah nak popooo.
Cik Amai dah start gune topi kalau keluar rumah sekarang.
Ini pemberian arwah mak tau :(
Kalau aku ambik hp dia dah tahu nak ambik gambar dia.
Kalau lunch daddy wechat nak vidoe call dia dah menjerit2
Jarang sekali Cik Amai masam tengok camera.
Caiyokk lah.cam mummy ko gak suke selfie nih :)

Hisap jari dah memang ada lagik.cume dah tak kritikal cam dulu
Maybe dah tumbuh gigi
Masuk dalam kelambu waktu malam Cik Amai dah tak bole stay satu
tempat,abes dah golek2 cam nak runtuh aku rasa kelambu tu nak oii

 
Tu lah objek mainan feveret amai.Anak patung,haiwan semua tak laku pun
Kamu nih gurl sayang bukan boy tau :P

Bila aku dirikan  dia sudah boleh melonjak-lonjak.Cik Amai cume pandai mengundur ke belakang,golek-golek kiri kanan.Orang tua cakap kalau mengundur ke belakang cepat sikit duduk tapi lambat lah nak berjalan.Setiap anak tak sama perkembangannya.
Lagi satu Amai dah pandai mengambil barang dengan  sebelah tangan.Selalu nye time nak makan dia dah pandai nak ambil sudu atau cawan yang aku pegang.Selalunya sebelum makan aku akan lekakan dia dengan mainan dulu.Kalau tidak leceh nak layan dia makan.Makan masa gak kat dapo tue.


Gigi amai dah nampak bawah 2 batang.Masa nih time makan.Lagik satu
Cik Amai tak suke gune bip time makan.Selalu sangat nak kotorkan baju iyer.
Pertumbuhan gig ,Cik Amai dah ada pada usia awal 6 bulan ari tue.Sekarang dah tumbuh tinggi 2 batang.Kalau malam hisap nenen dah rasa gigi.Takut tau bila dia rasa geram.Gigit nenen tu kuat2.Mau tak nye aku nak menjerit.Bila dah tumbuh gigi Cik Amai dah tak ada nak gigit2 benda lain selain air liur meleleh.Mungkin pada waktu tu gusi masih gatal.
Sekarang alhamdulilah dah tak ada.Bila nampak objek dia akan pegang.goncang2.pusing2.
Dah tak bole leka,abes satu umah.Ko duduk dalam kelambu je lah nak oii
 
Cik Amai selalu menggembirakan aku walaupun kadang kala aku letih
seharian berkerja.
I lap u my son !!


Insyallah enty akan datang aku cete lagik pasal amai iyer.

Terima kasih sudi baca !!!

3 comments:

  1. wahh dah 7bulan. comeinya cik Amai ni..hee

    ReplyDelete
  2. makin besar..makin tserlah kecomelan amai..
    sama mcm mama dia..

    ReplyDelete