Assalamualaikum.
Actually hari tue dok teringin makan ketam..Padahal aku bukan nye peminat benda yang bercengkerang nih..Leceh rasa nak makan..Kopek dan sepit ketam nak cari isi dalam..tangan dah kering..baru dapat makan..Sesekali teringin nak makan boleh lah masak..
Selalu nya mak mentua akan makan ketam nih ketam masak tomato dan lemak cili padi..Kali ini aku tukar selera pulak..Cari pak google dapat lah resepi nih..Mudah dan senang bagi aku yang jarang-jarang ke dapor..
Bahan-bahannya :-
Ketam - aku beli 1kg semua dapat makan dengan puas satu famili
Bawang merah dicincang halus
Bawang putih
Sedikit cili padi
1 tin susu cair
Tepung jagung
Daun kari
Telur masin
Lada sulah/ garam / gula
** Bahan-bahan di atas aku tak buat sukatan..aku main agak-agak dan secukup rasa je..**
Ketam perlulah disiang cuci bersih letak tepi.
Kemudian campurkan tepung jagung, lada sulah dengan sedikit garam untuk menggoreng.
Gaul rata..Biarkan sekejap..Letak tepi.
Tumis kan bawang putih dan bawang kecil..Jangan lupa gunakan 3 sudu mentega semasa menumis..
Masukkan daun kari dan cili padi..Gaul kan rata baru lah masuk kan ketam yang digoreng tadi..Masak sekejap..Tuang kan susu cair..Aku guna satu tin untuk lebihkan kuah..Terpulang pada korang nak kering mahupun ada kuah..
Kalau boleh jangan bubuh garam lagik..Korang kena lah pandaikan rasa masin dan manis ketam tue..Aku memang tak bubuh garam lagik masa ini..Ikut pada selera memasing-masing..
Tara siap !! Mudah dan senang..Boleh makan dengan nasi panas..Yum...!! Yum...!! Yum...!!!
Terima kasih sudi baca !!
Actually hari tue dok teringin makan ketam..Padahal aku bukan nye peminat benda yang bercengkerang nih..Leceh rasa nak makan..Kopek dan sepit ketam nak cari isi dalam..tangan dah kering..baru dapat makan..Sesekali teringin nak makan boleh lah masak..
Selalu nya mak mentua akan makan ketam nih ketam masak tomato dan lemak cili padi..Kali ini aku tukar selera pulak..Cari pak google dapat lah resepi nih..Mudah dan senang bagi aku yang jarang-jarang ke dapor..
Bahan-bahannya :-
Ketam - aku beli 1kg semua dapat makan dengan puas satu famili
Bawang merah dicincang halus
Bawang putih
Sedikit cili padi
1 tin susu cair
Tepung jagung
Daun kari
Telur masin
Lada sulah/ garam / gula
** Bahan-bahan di atas aku tak buat sukatan..aku main agak-agak dan secukup rasa je..**
Ketam perlulah disiang cuci bersih letak tepi.
Kemudian campurkan tepung jagung, lada sulah dengan sedikit garam untuk menggoreng.
Gaul rata..Biarkan sekejap..Letak tepi.
Sementara menunggu ketam siap goreng boleh lah rebus telur masin..jangan lupa cuci bersih baru masak atas dapur..Aku guna 5 biji telur masin..Lagi banyak lagi bagus..
Telur masin dah sejuk boleh lah kopek dan lenyekkan antara kuning dan putih..Aku lebih kan kuning..
Tumis kan bawang putih dan bawang kecil..Jangan lupa gunakan 3 sudu mentega semasa menumis..
Masukkan daun kari dan cili padi..Gaul kan rata baru lah masuk kan ketam yang digoreng tadi..Masak sekejap..Tuang kan susu cair..Aku guna satu tin untuk lebihkan kuah..Terpulang pada korang nak kering mahupun ada kuah..
Kalau boleh jangan bubuh garam lagik..Korang kena lah pandaikan rasa masin dan manis ketam tue..Aku memang tak bubuh garam lagik masa ini..Ikut pada selera memasing-masing..
Ketam Masak Telur Masin Sara
Terima kasih sudi baca !!
aduhaiiiii menggodanya ketam ituw
ReplyDeletebila lah dpt bt sdnrii nih ek
ReplyDelete