Monday, September 21, 2015

Mee Hoon Chinese Style

Assalamualaikum.

Sebab kelazatan sup chinese style nih bila makan tak muak.Lagi-lagi pekena dengan cili padi mau lah aku terangkat bila menikmati..Alamak !!!! tiba-tiba laparr pulak...hihihihihi.

Walaupun korang tengok rupa tiada tapi bau dan rasanya nikmat hanya aku saja yang tahu tau :P

Mehh google resepi yang paling aku rasa dalam masakan yang pernah aku cuba

Bahan-bahan :

1 genggam ikan bilis
Fishball / Fish Cake tapi aku guna Fish and Soy 
1 bungkus mee hoon (korang agak-agak lah nak makan berapa orang rendam dan tos kan)
Air secukupnya
Sedikit minyak bijan
Seikat sawi
Secubit garam
1 ketul Pati Ikan Bilis





Rebus ikan bilis.Lagi lama rebus ikan bilis itu lagi lah sedap.Manis dan lemak gitu..


Kemudian reneh sampai dia mendidih boleh keluarkan ikan bilis 


Masukkan fish ball , minyak bijan, sayur sawi dan secubit garam


Jangan lupa masukkan seketul kiub pati ikan bilis.Biar bertambah manis sikit sup tue.  


Letakkan minyak bijan jangan lupa.


Bila fish ball dah lembut boleh tutup api dan boleh dihidangkan.Hiaskan dengan bawang goreng dan daun sup.Dalam peti ais rumah tak ada.

Kemudian boleh makan bersama cili potong kompom korang makan sampai lipat lengan tau !!!


Selamat mencuba !!!



Terima kasih sudi baca !!!







2 comments: